Etsitään miehiä fitness- ja kehonrakennuslajien urheilijoilla järjestettävään tutkimukseen!Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellinen tiedekunta etsii miessurheilijoita, jotka kilpailevat tänä syksynä bodybuilding, classic bodybuilding, classic physique ja men’s physique-lajeissa Nordic Fitness Expossa järjestettävissä Suomen Fitnessurheilu ry:n SM-kilpailuissa. Lisäksi tutkimukseen haetaan miehiä, jotka harrastavat fitness- ja kehonrakennuslajeja ja / tai ovat tavoitteellisesti kuntosalilla harjoittelevia miehiä.

Tämä on ylivoimaisesti kattavin aiheeseen liittyvä tutkimus maailmassa. Tutkimuksessa on mukana monia tunnettuja tutkijoita ja voimailun, ravitsemuksen, lääketieteen ja unen asiantuntijoita. Tutkimuksesta on tarkoituksena syntyä lukuisien tieteellisten artikkelien lisäksi väitöskirja ainakin Suomen Fitnessurheilu ry:n toiminnanjohtajalle, LitM Ville Isolalle. Uutena tutkimuskohteena on uni ja siinä tutkijaryhmässä on tutkimuksen yksi lääkäreistä, Suomen Fitnessurheilu ry:n lääkäri Vilho Ahola.

Tämä tutkimus on jatkoa naisfitnessurheilijoilla vuonna 2017 tehtyyn tutkimukseen: https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fphys.2016.00689/full?fbclid=IwAR35G2s5B3zAR9H_Xadyk7EyCKr9PybLsBkF3_nakPFNXbRWs2KKdieVKJM

Tutkimuksessa selvitetään fitness- ja kehonrakennuslajien kilpailuun valmistavan kauden ja palautumisjakson vaikutuksia kehon koostumukseen, perusaineenvaihduntaan, hormonitasapainoon, fyysiseen aktiivisuuteen, fyysiseen suorituskykyyn, energiansaantiin, harjoittelun määrään ja laatuun, autonomisen hermoston toimintaan, systeemibiologisiin muuttujiin ja unenlaatuun sekä psykologisiin tekijöihin.  Tutkimus suoritetaan vuoden 2019 kevään ja syksyn sekä vuoden 2020 kevään aikana. 

Fitness- ja kehonrakennuslajien urheilijan kilpailudieetin tavoitteena on vähentää kehon rasvamassan määrää ja samanaikaisesti ylläpitää lihamassaa. Urheilijat vähentävät energiansaantiaan ja lisäävät aerobisen harjoittelun määrää samalla, kun voimaharjoittelun määrä ja proteiininsaanti ovat runsasta. Aiheen suuresta kiinnostuksesta huolimatta tieteellistä tutkimusta ei ole juurikaan saatavilla kilpailudieetin ja sitä seuraavan palautusjakson vaikutuksista kehon koostumukseen, fysiologisiin tekijöihin sekä fyysiseen suorituskykyyn, ainakaan tässä mittakaavassa. Meidän aikaisemmassa tutkimuksessa naisilla havaittiin, että kehonpaino putoaa ja rasvamassa vähenee sekä hormonitoiminta muuttuu kilpailudieetin aikana, mutta muutokset palautuvat pääsääntöisesti palautumisjakson aikana, kertoo väitöskirjaopiskelija Ville Isola.

Fitnessurheilun ja kehonrakennuslajien suosio ovat viime vuosina kasvanut maailmalla ja myös Suomessa. Fitness- ja kehonrakennuslajit ovat arvostelulajeja, jossa arvostellaan lihaksikasta olemusta ja valmistautuminen kilpailuihin vaatii vuosien kovaa voima- ja poseerausharjoittelua sekä kurinalaisen ruokavalion noudattamista. Muutamia viikkoja ennen kilpailuja aloitetaan kilpailudieetti, jolloin pyritään vähentämään kehonrasvan määrää, jotta lihakset saadaan paremmin esiin. Riippuen lajista, fitness- ja kehonrakennuslajien urheilijoilla on raportoitu kehon rasvaprosentin vähenevän viimeisen 12 viikon aikana ennen kilpailuja jopa alle viiteen prosenttiyksikköön.

Tämän tutkimuksessa suoritettavien mittausten avulla voidaan tehdä johtopäätöksiä siitä, miten kehitetään yhä parempia menetelmiä kilpailuun valmistautumisessa ja nopeutetaan painonpudotuksesta palautumista. Tuloksista voidaan ehkä tunnistaa sellaisia harjoittelu- ja ravitsemusmenetelmiä, jotka vähentävät painonpudotuksen epäedullisia muutoksia. Tästä voi olla hyötyä myös muille painoluokkaurheilijoille. Lisäksi tulokset voivat auttaa ymmärtämään paremmin aineenvaihdunnan sopeutumista painonpudotuksen aikana.

Tutkimusta johtaa dosentti Juha Ahtiainen Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta ja projektissa on mukana myös mm. ”Lihastohtori” dosentti Juha Hulmi sekä muita professoreita ja tutkijoita sekä opiskelijoita mm. LitM Ville Isola, joka tekee projektista väitöskirjan.

LISÄTIETOJA JA ILMOITTAUTUMINEN

https://www.jyu.fi/sport/fi/ajankohtaista/uutiset/osallistu-fitness-ja-kehonrakennuslajien-harrastajilla-ja-urheilijoilla-jarjestettavaan-tutkimukseen

Suomen Fitnessurheilu ry.
Toiminnanjohtaja
Ville Isola
ville.isola@gmail.com,
puh. 040 867 6648