Classic physique
Classic physique on kehonrakennuskilpailu, jossa kilpaillaan pituusluokissa, jotka ovat suhteutettu kilpailijan pituuteen ja painoon.
Miesten kansainväliset classic physique –kilpailusarjat:
Alle ja tasan 168 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 4 kiloa)
Alle ja tasan 171 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 6 kiloa)
Alle ja tasan 175 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 8 kiloa)
Alle ja tasan 180 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 11 kiloa)
Yli 180:
180-190 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 13 kiloa)
190-198 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 15 kiloa)
Yli 198 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 17 kiloa)
Juniorisarjat
Kilpailija voi kilpailla juniorisarjassa sen vuoden loppuun saakka (31.12), jolloin hän täyttää 23 vuotta. Juniorien on todistettava rekisteröinnissä ikänsä virallisista papereista (passi, ajokortti tai henkilöllisyystodistus).
16-18-vuotiaiden junioreiden sarjoissa voi kilpailla sinä vuonna, kun täyttää 16 vuotta. Kilpailija voi kilpailla 16-18-vuotiaiden sarjassa sen vuoden loppuun, jolloin hän täyttää 18 vuotta.
16-18-vuotiaat juniorit voivat kilpailla myös 23-vuotiaiden juniorien sarjassa, mikäli kilpailussa ei ole heille omia ikäluokkia.
Pituus/painoluokat
Junioreille on yksi avoin painoluokka, jossa painorajat ovat seuraavat:
Alle ja tasan 168 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 2 kiloa)
Alle ja tasan 171 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 3 kiloa)
Alle ja tasan 175 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 4 kiloa)
Alle ja tasan 180 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 6 kiloa)
Alle ja tasan 190 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 7 kiloa)
Alle ja tasan 198 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 7 kiloa)
Yli 198 cm (maksimipaino: pituus – 100 + 9 kiloa)
Masters -kilpailijat
Pituus- ja painoluokat ovat samat kuin miesten sarjoissa.
Kierrokset
Miesten Classic Physique -kilpailussa on seuraavat neljä kierrosta:
1. Alkukilpailu: esikarsintakierros (neljä pakollista poseerausasentoa)
2. Alkukilpailu: ensimmäinen kierros (neljä pakollista poseerausasentoa, anatomisten asentojen vertailu ja seitsemän pakollisen poseerauksen vertailut)
3. Finaali: anatomiset asennot ja seitsemän pakollisen poseerauksen vertailut.
4. Vapaaposeerausohjelma – 60 sekuntia
Kilpailija saa esittää vapaasti valitsemiaan poseerauksia 60 sekunnin ajan vapaaposeeruasohjelmansa aikana
Poseerausasut
Poseerausasujen pitää noudattaa seuraavia sääntöjä:
1. Kilpailija voi käyttää valita vapaasti poseeraushousujen värin, mutta housujen on oltava yksiväriset ja läpikuultamattomat. Lisäksi niiden tulee peittää 100 % pakaroista.
2. Housujen etuosan kankaan pitää olla kaksikerroksinen ja sivuosan pitää vähintään 15 cm leveä.
3. Toppausten käyttö housuissa on kielletty.
4. Kilpailija ei saa käyttää jalkineita, silmälaseja, kelloja, riipuksia, korvakoruja, peruukkeja, häiritseviä ornamentteja tai muita keinoja vaikuttaa vartalonmuotoihin. Kilpailija saa käyttää lavalla vihkisormusta.
5. Kilpailijan täytyy käyttää lavalla samaa kilpailuasua kuin punnituksessa. Sääntöjen vastaisesta asusta päätuomari voi antaa rangaistuksen tai evätä kilpailemisen.
Kiellettyjä ovat:
1. Implantit tai injektioidut nesteet, jotka tekevät muutoksia kehon luonnolliseen muotoon ovat kiellettyjä ja kilpailija voidaan diskvalifioida kilpailusta tämän takia.
2. Lisävarusteiden (props) käyttö on kielletty.
Kilpailun arvostelu
Kilpailun tuomaroinissa on tärkeintä kilpailijan antama yleiskuva. Tuomarin pitää suosia kilpailijaa, jolla on harmoninen ja klassinen fysiikka. Tuomarin pitää myös katsoa kilpailijan kokonaisuutta, anatomista rakennetta (mukaan lukien leveät hartiat, korkea ja paksu rintakehä, oikeanlaiset mutkat selkärangassa, raajojen ja keskivartalon sopusuhtaisuus toisiinsa nähden, jalkojen ja säärien suoruus). Tuomarin pitää kiinnittää huomiota myös kilpailijan ihoon, onko siinä arpia, tatuointeja, aknea, läikkiä, joita IFBB pitää virheinä kehoa arvosteltaessa, kuten myös kampaamattomia hiuksia, hyvän mallisia varpaita ja jalkoja. Jos tuomarilla on vaikeaa päättää kilpailijoiden paremmuudesta, voidaan edellä mainittuja seikkoja käyttää arvostelussa tekemään eroa kahden tasavertaisen kilpailijan arvioinnissa.
Päätuomari voi ilmoittaa tuomaristolle kilpailijan sijoitusten laskemisesta 1-3 sijaa, jos hänen fysiikkansa ei täytä IFBB:n sääntöjä ja sen lajikriteerejä (mm. gynegomastia, injektioilla turvotetut epäluonnollisen malliset lihakset, tatuoinnit jotka peittävät kilpailijan kehoa siten ettei hänen fysiikkaansa voida arvostella normaalisti tatuointien takia).
Esikarsinta
Esikarsinta pidetään kun kilpailijoita on yli 15 samassa sarjassa.
Ensimmäinen kierros (anatomisten asentojen ja pakollisten poseerausten vertailut)
Ensimmäistä kierrosta ei tarvitse käydä, jos kilpailijoita on kuusi tai alle kuusi. Päätuomari suorittaa vertailut.
1. Ensimmäisen kierroksen asu on sama kuin esikarsinnassa. Päätuomari tai virallinen kuuluttaja kuuluttaa kilpailijat lavalle.
2. Koko sarja tuodaan lavalle numerojärjestyksessä yhteen riviin.
3. Rivi jaetaan kahteen yhtä suureen ryhmään ja sijoitetaan niin, että toinen ryhmä on vasemmalla puolella lavaa ja toinen oikealla. Lavan keskiosa jätetään tyhjäksi vertailuja varten.
4. Kilpailijat tuodaan lavan keskiosaan korkeintaan kahdeksan kilpailijan ryhmissä ja heidät ohjataan tekemään neljä pakollista poseerausta, jotka ovat:
a. tuplahauikset edestä
b. rintaposeeraus sivulta
c. tuplahauikset takaa
d. vatsalihakset ja reisi.
5. Tämä ryhmä tekee neljä pakollista poseerausta, jotka antavat tuomareille mahdollista päättää kenet he valitsevat tekemään anatomisia asentoja ja 7 pakollista poseerausta.
6. Tuomarit tekevät havaintonsa kilpailijoista ja antavat sen jälkeen vertailuehdotuksensa päätuomarille, joka laskee tuomareilta saadut vertailuehdotukset. Päätuomari voi päättää otetaanko ensimmäiseen vertailuun yhdellä kertaa vähintään kolme ja enintään kahdeksan kilpailijaa.
Tämän jälkeen tuomareilta kysytään viiden kilpailijan vertailuehdotuksia toiseen vertailuun. Päätuomari muodostaa toisen ja seuraavat vertailut tämän perusteella. Vertailujen määrän päättää päätuomari. Jokaisen kilpailijan on päästävä vertailuun ainakin yhden kerran.
7. Kaikki vertailut tehdään lavan keskiosassa.
8. Ensimmäisellä kierroksella tehtävät anatomiset asennot ja seitsemän pakollista asentoa ovat:
a) Käännös oikeaan
b) Käännös taakse
c) Käännös oikeaan
d) Käännös eteen
PAKOLLISET POSEERAUKSET
1. Tuplahauikset edestä
Kilpailija nostaa molemmat kätensä olkapäiden tasolle ja koukistaa käsiään kyynärvarsista ja ranteista. Käsien pitää olla nyrkissä ja ranteet taivutettuna, joka aiheuttaa kyynärvarren ja hauiksen jännittämisen, jotka ovat päähuomion kohteena tässä poseerauksessa. Kilpailijan on myös jännitettävä kaikkia muitakin esilläolevia lihasryhmiä, kuten reisiä, selkä- ja rintalihaksia. Tuomari katsoo, että kilpailijalla on täyteläisen näköiset hauikset ja tekee huomioita, jos kilpailijalla on hauisten ja kyynärvarsilihasten välissä tyhjää johtuen lihasten kiinnityskohdista. Tuomari tarkkailee lihasryhmien kokoa ja erottuvuutta, ja hakee täyteläisiä lihasten muotoja. Liittymäkohtia. Tuomari kiinnittää huomion myös kilpailijan fysiikan kokonaisbalanssiin, lihasmassaan, rakenteeseen ja lihasten erottuvuuteen.
2. Rintaposeeraus sivulta
Kilpailija voi valita tässä poseerauksessa sen sivun, joka hänestä tuntuu tai näyttää paremmalta. Kilpailija seisoo sivuttain tuomaristoon nähden ja taittaa etummaisen käden koukkuun, ottaen takimmaisella kädellä kiinni etummaisen käden ranteesta, puristaen molempia käsiä yhteen, nostaen rintakehää ylös ja saaden näin rintalihakset jännittymään. Etummainen jalka pitää olla nostettuna ylös pohkeen varaan ja takimmainen jalka pitää olla suorana. Tässä poseerauksessa kilpailijan on jännitettävä myös reisihauiksiaan ja pohkeita. Tuomarit tarkastelevat rintalihasten massaa ja rintakehän laajuutta. Tuomarien arvostelussa tässä poseerauksessa ovat myös pohjelihas, hauis ja reisihauis, joista tuomarit tekevät arvionsa kilpailijan sivuprofiilista.
3. Tuplahauikset takaa
Kilpailija seisoo selkä tuomaristoon päin, koukistaa kätensä samalla tavalla kuin tuplahauis edestä poseerauksessa ja asettaa toisen jalkansa taakse varpaiden varaan, näyttääkseen pohjelihaksen. Kilpailija jännittää myös olkapäät, kaikki selkälihaksensa, reisihauikset ja pohkeet. Tuomari tarkistaa ensin kilpailijan käsilihasten kehityksen ja sitten aloittaa tarkastelun päästä alaspäin; niska, olkapäät, hauikset, ojentajat, kyynärvarret, epäkäslihakset, teres- ja infraspinatus -lihakset, keskiselän paksut selkälihakset, kylkilihakset, leveät selkälihakset, pakarat, reisihauikset ja pohkeet. Tämä poseeraus auttaa ehkä eniten tuomareita arvioimaan kilpailijan laadukkuutta lihasten paksuudessa, erottuvuudessa ja kokonaistasapainossa.
4. Ojentaja sivulta
Kilpailija voi valita tässä poseerauksessa sen sivun, joka hänestä tuntuu tai näyttää paremmalta. Kilpailija seisoo sivuttain tuomaristoon nähden ja vie etummaisen käden suoraksi sivulle, ottaen selän takaa toisella kädellä kiinni etummaisen käden ranteesta tai kyynärvarresta, puristaen molempia käsiä yhteen ojentajaa jännittäen, nostaen rintakehää ylös ja jännittäen kylki- ja vatsalihakset. Tuomareista katsottuna takimmainen jalka pitää olla koukistettuna polvesta ja jalka pitää olla lattiassa varpaiden varassa. Tässä poseerauksessa kilpailijan on jännitettävä myös reisihauiksiaan ja pohkeita. Tuomarit tarkastelevat ensisijaisesti kilpailijan ojentajalihaksia ja arvostelevat myös kilpailijan jokaisen näkyvän lihasryhmän aloittaen päästä alaspäin.
5. Vakuumiposeeraus
Kilpailija jännittää vatsalihaksia kiristäen niitä sisään ja nojaa hieman eteenpäin. Kilpailija seisoo tuomaristoon päin, nostaa molemmat kädet pään taakse pitäen jalat samassa linjassa. Poseerauksella ilmennetään mahdollisimman litteää ja kaarevaa vatsaa.
6. Vatsalihakset- ja reisiposeeraus
Kilpailija seisoo tuomaristoon päin, nostaa molemmat kädet pään taakse ja puristaa vatsalihaksiaan yhteen. Toinen reisi voi olla suoraan edessä jännitettynä tai molemmat reidet voivat olla jännitetyt, jalat samassa linjassa noin 15 cm haara-asennossa. Kilpailija jännittää vatsalihaksia puristaen niitä yhteen ja nojaa hieman eteenpäin. Samanaikaisesti hän myös jännittää edessä olevaa jalkaansa. Tuomarit tarkastelevat tässä poseerauksessa ensisijaisesti vatsa- ja kylkilihaksia ja myös reiden etuosien erottuvuutta.
7. Klassinen poseeraus
Kilpailija suorittaa vapaavalintaisen klassisen poseerauksen