Men’s physique


Men’s physique -kilpailu on tarkoitettu miehille, jotka haluavat lihaksikkaan, silti urheilullisen ja esteettisesti miellyttävän fysiikan.

Kilpailusarjana ovat:
Alle ja tasan 173 cm
Alle ja tasan 179 cm
Yli 179 cm
Mikäli sarjaan ilmoittautuu viisi (5) tai vähemmän kilpailijoita, kilpailijat siirretään ylempään pituusluokkaan. Mikäli koko lajissa on SM-kilpailussa kolme tai vähemmän kilpailijoita, se voidaan poistaa Suomen Fitnessurheilu ry:n kilpailulajeista seuraavana vuonna.

Juniorisarjat
Kilpailija voi kilpailla juniorisarjassa sen vuoden loppuun saakka (31.12), jolloin hän täyttää 23 vuotta. Juniorien on todistettava rekisteröinnissä ikänsä virallisista papereista (passi, ajokortti tai henkilöllisyystodistus).
16-18-vuotiaiden junioreiden sarjoissa voi kilpailla sinä vuonna, kun täyttää 16 vuotta. Kilpailija voi kilpailla 16-18-vuotiaiden sarjassa sen vuoden loppuun, jolloin hän täyttää 18 vuotta.
16-18-vuotiaat juniorit voivat kilpailla myös 23-vuotiaiden juniorien sarjassa, mikäli kilpailussa ei ole heille omia ikäluokkia.

Masters
Kilpailija voi kilpailla samana vuonna masters-sarjassa, jolloin hän täyttää 40 vuotta. Masters men’s physique 40-vuotiaaille on vain yksi pituusluokka.
Kevään masters SM-kilpailuun ei ole karsintoja.


Kilpailuvärit
Pikavärien käyttö kilpailussa on kielletty. Pikaväreillä tarkoitetaan värejä, jotka levitetään iholle juuri ennen kilpailua ja jotka lähtevät pyyhkäisyllä pois iholta.
Kilpailuvärien levittäminen kilpailupaikan lämmittely- tai muissa tiloissa on kielletty.
Kilpailija, joka käyttää sääntöjen vastaisia pikavärejä voidaan sulkea pois kilpailusta tai jos värit alkavat valua häiritsevästi, kilpailijan sijoitusta voidaan pudottaa 1-3 sijalla. Päätuomari tiedottaa asiasta tuomaristoa.

Jos kilpailija sotkee väreillä kilpailupaikkaa, hän joutuu vastuuseen aiheuttamista vahingoista ja niiden siivoamisista tai korjaamisista.
Poseerausöljyä ei saa käyttää.

Asu
Asuna on leveälahkeiset polvelle ulottuvat shortsit, joiden pitää täyttää seuraavat kriteerit:
1) Kilpailija saa itse päättää shortsien materiaalin ja värin.
2) Tiukat vartaloa myötäilevät lycra-shortsit ovat kielletty.
3) Shortseissa ei saa olla sponsoreiden logoja, mutta valmistajan merkit, kuten esimerkiksi Nike, Adidas, Billabong ovat sallittuja.
4) Kilpailija ei saa käyttää kenkiä.
5) Kilpailija ei saa käyttää koruja, lukuun ottamatta vihkisormusta.

Kilpailukierrokset


Esikarsinta
Esikarsinta pidetään kun kilpailijoita on yli 15 samassa sarjassa.

Esikarsinta etenee seuraavalla tavalla:
1. Esikarsinnan asu on sama kuin ensimmäisellä kierroksella
2. Koko sarja tuodaan lavalle numerojärjestyksessä yhteen riviin.
3. Rivi jaetaan kahteen yhtä suureen ryhmään ja sijoitetaan niin, että toinen ryhmä on vasemmalla puolella lavaa ja toinen oikealla. Lavan keskiosa jätetään tyhjäksi vertailuja varten.
4. Kilpailijat tuodaan lavan keskiosaan korkeintaan viiden kilpailijan ryhmissä ja heidät ohjataan tekemään neljä käännöstä oikealle.
5. Kun vertailut on tehty, koko sarja laitetaan yhteen riviin numerojärjestyksessä ennen kuin kilpailijat poistuvat lavalta.

Esikarsinta tapahtuu seuraavasti:
1. Jos kilpailijoita on yli 21, tuomarit merkitsevät lomakkeisiin “x” niiden kilpailijoiden kohdalle, jotka kuuluvat tuomarin mielestä 15. parhaan kilpailijan joukkoon.
2. Jos kilpailijoita on 16-21, tuomarit eliminoivat lomakkeisiin 1-6 kilpailijan kohdalle ”x”, jotka eivät heidän mielestään kuulu 15. parhaan kilpailijan joukkoon.
3. Vain 15 kilpailijaa jatkavat kilpailua ensimmäisellä kierroksella.

Alkukilpailu

Alkukilpailun kulku on seuraava:
1. Viisitoista (15) alkukilpailuun selvinnyttä kilpailijaa pyydetään numerojärjestyksessä lavalle.
2. Kilpailijat tekevät numerojärjestyksessä viiden (5) kilpailijan ryhmissä neljä käännöstä oikealle.
3. Tuomarit tekevät havaintonsa kilpailijoista yhden ryhmien kaikkien kilpailijoiden kesken ja antavat sen jälkeen vertailuehdotuksensa päätuomarille, joka laskee tuomareilta saadut vertailuehdotukset.
4. Viisi eniten vertailuehdotuksia saanutta kilpailijaa pääsee ensimmäiseen varsinaiseen vertailuun, jossa tehdään neljä käännöstä oikealle.
5. Päätuomari voi päättää poistaako hän kilpailijat vertailun jälkeen lavalta, koska he ovat saaneet arvostelunsa tuomareilta.
6. Seuraavaan vertailuun otetaan tuomareilta toiseksi eniten vertailuehdotuksia saaneet kilpailijat. Jos useampi kilpailija on saanut yhtä paljon vertailuehdotuksia, eikä heitä kaikkia voida ottaa samaan vertauluun ratkaisee päätuomari kumpaan vertailuun kukin kilpailija kutsutaan. Jos vertailuehdotusten määrässä on hajontaa, voidaan edellisessä vertailussa ollut kilpailija pyytää jäämään myös seuraavaan vertailuun.
7. Kaikki kilpailijat saavat esikarsinnan jälkeen vähintään kaksi vertailua (yksi numerojärjestyksessä ja toinen tuomareiden ottamana).

Alkukilpailun pisteet
Alkukilpailun tuomariarvostelu tapahtuu seuraavasti:
1. Jokainen tuomari antaa kilpailijalle pisteet sijoituksen perusteella ja varmistaa, ettei kaksi kilpailijaa ole saanut samoja sijoituspisteitä.
2. Seitsemällä tai viidellä tuomarilla ylin ja alin sijoituspiste otetaan pois varsinaisesta arvostelusta. Loput pisteet lasketaan yhteen ja ne muodostavat ensimmäisen kierroksen pisteet. Tasapistetilanteet ratkaistaan korkeimpien arvosteltujen pisteiden perusteella.
3. Kuusi parasta kilpailijaa jatkaa toiselle kierrokselle eli finaaliin.

Ensimmäisen kierroksen arvostelukriteerit

1. Lihaksikkuus ja kehon kunto
Tuomareiden pitää kiinnittää ensisijaisesti kilpailijan miehekkääseen yleisnäkymään. Kilpailijan yleisnäkymä määritellään katsomalla kilpailijaa päästä alaspäin ja arvosteluun otetaan mukaan kokonaisvaikutelma kilpailijasta. Tuomarien pitää tarkastella kilpailijan ihoa ja sen virheettömyyttä, hiuksia ja kasvonpiirteitä. Tuomarit etsivät arvostelussaan terveellisen näköistä ja treenattua fysiikkaa, joka on harmoninen, symmetrinen, lihaksikas ja jossa on lihaserottuvuutta.
Tuomareiden pitää huomioida pisteissä/sijoituksissa, jos kilpailijalla on liikaa lihasmassaa.

2. Lavaesiintyminen ja persoonallisuus
Tuomarit etsivät kilpailijaa, jolla on paras lavaesiintyminen, ryhdikäs olemus ja joka osaa ottaa paikalla olevan yleisön karismallaan ja urheilullisella fysiikallaan.

Finaali
Kuusi (6) vähiten alkukilpailusta pisteitä saanutta kilpailjaa pääsee finaalin.

Finaalin kulku
Finaalikierros etenee seuraavasti päätuomarin ohjatessa kilpailua:
1. Kilpailijan tulevat lavalle yksitellen numerojärjestyksessä ja kävelevät lavan etuosaan keskelle lavaa. Kilpailija näyttää fysiikkansa edestä ja takaa, jossa hän voi pitää kättään lantiolla. Tämän jälkeen kilpailija siirtyy lavan taustalle odottamaan muiden kilpailijoiden esittäytymistä.
2. Kuusi finalistia ohjataan lavan keskelle tekemään käännöksiä edestä, vasemmalta sivulta, takaa ja oikealta sivulta.
3. Päätuomari tai lavatuomari laittavat kilpailijat käänteiseen järjestykseen ja suorittavat uudestaan käännökset eteen ja taakse.

Finaalin pisteet
Finaalikierroksen tuomaripisteiden antaminen tapahtuu seuraavasti:
1. Kärkikuusikon pisteet nollataan alkukilpailun jälkeen.
2. Jokainen tuomari antaa kuudelle finalistille pisteet sijoituksen perusteella ja varmistaa, ettei kaksi kilpailijaa ole saanut samaa sijoituspistettä.
3. Yhdeksällä tuomarilla kaksi ylintä ja kaksi alinta sijoituspistettä otetaan pois varsinaisesta arvostelusta. Loput pisteet lasketaan yhteen ja ne muodostavat finaalikierroksen pisteet. Tasapistetilanteet ratkaistaan sijoituspisteiden perusteella. Enemmän parempia sijoituspisteitä saanut kilpailija nousee korkeammalle sijalle.

Tulosten julistaminen
Tulosten julistaminen tapahtuu seuraavalla tavalla:
a) Kilpailijat tuodaan numerojärjestyksessä riviin odottamaan tulosten julistamista.
b) Kilpailun juontaja tai päätuomari aloittaa tulosten julistamisen kuudennesta sijasta. Kuudenneksi sijoittuneelle kilpailijalle annetaan hänelle kuuluvat palkinnot ja seuraavaksi julistetaan kilpailussa viidenneksi tullut kilpailija, jolle myös annetaan hänelle kuuluvat palkinnot. Ja sitten neljänneksi, kolmanneksi ja toiseksi tulleet kilpailijat saavat kuulutuksen jälkeen omat palkintonsa. Kilpailun voittaja kuulutetaan viimeiseksi ja hän ottaa paikan lavan keskeltä. Kilpailijat asetetaan tulosten julkistamisen jälkeen riviin, jossa järjestys on seuraava: kuudes, neljäs, toinen, voittaja (keskellä), kolmas ja viides.

Tasapisteet





Kilpailijoiden, jotka ovat päätyneet pistelaskussa tasapisteisiin, sijoitukset ratkaistaan seuraavalla tavalla:

Alkukilpailu
Kilpailija, joka on saanut alkukilpailussa parempia yksittäisiä sijoituksia tuomareilta saa paremman sijoituksen alkukilpailussa.

Finaali
1. Kilpailija, joka on saanut finaalissa parempia yksittäisiä sijoituksia tuomareilta saa paremman sijoituksen finaalissa.
2. Jos pisteet ovat tämänkin jälkeen tasan, saa kilpailija joka on alkukilpailussa saanut parempia yksittäisiä sijoituksia tuomareilta, paremman sijoituksen finaalissa.



Neljäsosakäännösten suorittaminen
Kaikissa asennoissa lihasten liiallinen jännittäminen on kielletty. Kilpailijoita varoitetaan kerran, jos he eivät ole sääntöjen määräämässä asennossa. Toisesta varoituksesta kilpailijan sijoitusta voidaan laskea.

Näkymä edestä
Ryhdikäs ja jäntevä asento. Pää ja katse ovat samassa suunnassa kehon kanssa. Toinen käsi lepää lantiolla, neljä sormea suorana kehon etupuolella. Toinen jalka hieman siirtyneenä sivuun. Toinen käsi rentona vartalon sivulla hieman irti kehosta kehon keskilinjan etupuolella, kyynärpää kevyesti koukistettuna kämmen auki, sormet suorina. Polvet suorina, vatsa- ja selkälihakset kevyesti aktivoituina, pää ryhdikkäästi pystyssä.



Käännös oikeaan, näkymä sivulta
Vartalon vasen kylki kohti tuomareita, ylävartalo ja kasvot tuomareihin päin. Vasen käsi rennosti lantiolla, sormet suorina. Oikea käsi roikkuu rentona hieman kehon keskilinjan etupuolella, kämmen auki ja sormet suorina. Vasen jalka (lähempänä tuomareita), hieman koukussa ja jalkapohja lattiassa. Oikea jalka koukistettuna vartalon takana, paino päkiällä.



Näkymä takaa
Ryhdikäs ja jäntevä asento. Leuka ylhäällä ja katse eteenpäin samaan suuntaan kehon kanssa. Toinen käsi lepää lantiolla, neljä sormea suorana kehon etupuolella. Toinen käsi roikkuu rentona, hieman kehonkeskilinjan etupuolella, kevyesti koukistettuna, kämmen auki, sormet suorina. Toinen jalka siirrettynä hieman taakse ja sivulle, paino varpailla. Selkä kevyesti jännitettynä.



Käännös oikeaan, näkymä sivulta
Vartalon oikea kylki kohti tuomareita, ylävartalo ja kasvot käännettyinä tuomareihin päin. Oikea käsi rennosti lantiolla, sormet suorina. Vasen käsi roikkuu rentona hieman kehon keskilinjan etupuolella, kämmen auki ja sormet suorina. Oikea jalka (lähempänä tuomareita), hieman koukussa ja jalkapohja lattiassa. Vasen jalka koukistettuna vartalon takana, paino päkiällä.

Yhteistyössä SEO-markkinoinnin kanssa