Usein kysytyt kysymykset


Kokosimme yhteen muutamia yleisimpiä kysymyksiä joita Suomisportin käytöstä ja lisensseistä sekä kilpailemisesta ja muista on herännyt. Mikäli tältä sivulta ei löydy vastausta ongelmaasi, olethan yhteydessä [email protected]Kilpaileminen ja muut


1. Jos ostan tammikuussa 2023 NFE:tä varten kilpailulisenssin (250 € yleinen sarja body fitness), saanko kisata myös juniori-sarjassa viikonlopun aikana? Vai tuleeko minun ostaa 250 € lisenssi sekä junnuihin että yleiseen?
Yksi kilpailulisenssi riittää ja lisenssi on ikäkohtainen, näin ollen sinun tulee ostaa juniorilisenssi. Juniorilisenssillä voit kilpailla sekä junioreissa että yleisessä sarjassa.  


2. Missä kv-kutsukilpailuissa voin kilpailla vuonna 2023
Voit kilpailla vapaasti kilpailla kaikissa IFBB:n kv-kutsukilpailuissa vuonna 2023, mikäli sinulla on voimassa oleva SFU:n kilpailulisenssi. Huomaathan ilmoittautua KV-kilpailuun vähintään 30 päivää ennen kilpailua SFU:n nettisivujen ilmoittautumislomakkeen kautta.

3. Olen ensikertalainen kisaaja (kisaan Fitness Classicissa keväällä 2023). Antidopingsopimus täytyy olla 3 kk ennen ensimmäisiä kisoja voimassa, joten milloin minun täytyy ostaa kilpailulisenssi? (jolloin sopimus astuu samalla voimaan).
Jotta voit kilpailla kevään Fitness Classic 2023 kilpailuissa, sinun tulee ostaa kilpailulisenssi 31.12.2022 menessä, jotta antidopingsopimus on voimassa 3 kk ennen kilpailuja.


4. Kilpailen ensi kertaa vuonna 2023. Mihin osoitteeseen lähetän allekirjoitetun Urheilijan antidopingsopimuksen?
Urheilijan antidopingsopimusta ei tarvitse lähettää erikseen mihinkään, vaan antidopingsopimus astuu automaattisesti voimaan, kun ostat kilpailulisenssin Suomisportista. Se on voimassa niin kauan kunnes kilpailja erikseen irtisanoo sopimuksen.


5. Minulla on sairauteeni määrätty lääkitys, jota ei saa käyttää kilpailutilanteessa. Riittääkö lääkärin myöntämä resepti siihen, että voin kilpailla?
Ei riitä. Sinun tulee saada erivapaus käyttämällesi lääkkeille. Lue ohjeet erivapauden hausta SUEK ry:n nettisivvuilta ja toimi niiden mukaan: https://www.suek.fi/erivapaus.


6. Aion kilpailla keväällä Fitness Classic 2023 -kilpailussa lajina men’s physique, niin tarvitseeko minulla olla tiimi, jotta voin osallistua kisoihin? Vai riittääkö lisenssin ostaminen, että voin osallistua kilpailuihin.
Kaikkien kilpailijoiden on edustettava Suomen Fitnessurheilu ry:n virallista tiimiä. Ilman tiimiä ei voi kilpailla. Tiimi on ilmoitettava viimeistään 4 viikkoa ennen kilpailua osoitteeseen [email protected]


7. Voinko kilpailla Fitness Classic 2023 -kilpailuissa sekä bikini fitness että body fitness -lajeissa?
Et voi kilpailla kahdessa eri lajissa, vaan sinun tulee päättää kummassa lajissa haluat kilpailla. Sinun tulee siis päättää kummassa aiot kilpailla. Ainoastaan artistic fitness lajissa kilpailtaessa voi kilpailla myös bikini fitness -lajissa sekä acrobatic fitness lajissa kilpailtaessa voi kilpailla myös body fitness -lajissa samassa kilpailussa.


8. Olen kilpailut vuonna 2022 muissa kuin Suomen Fitnessurheilu ry:n järjestämissä fitness- tai kehonrakennuslajien kilpailuissa. Voinko osallistua vuonna 2023 Suomen Fitnessurheilu ry:n kilpailuihin?
Kyllä voit! Jos sinulla on ollut aikaisemmin voimassa Suomen Fitnessurheilu ry:n antidopingsopimus sinulla täytyy olla urheilijan antidopingsopimus voimassa 6 kuukautta ennen kuin voit kilpailla. Mikäli sinulla ei ole koskaan ollut voimassa Suomen Fitnessurheilu ry:n Urheilijan antidopingsopimusta, säännöt ovat samat kuin uuden kilpailijan kohdalla (antidopingsopimus on oltava voimassa 3 kk ennen kilpailuja).


9. Ostin Fitnesspassin Suomisportista. En saanut Fitnesspassin oston jälkeen harjoitusohjelmaa, missä vika?
Laita viestiä osoitteeseen [email protected], jossa kerrot ostaneesi fitnesspassin. Saat harrastajan oppaan paluusähköpostilla.


10. Aion kilpailla syksyllä Fitness Cupissa ja Nordic Fitness Expossa. Pitääkö minun ostaa lisenssi tammikuun aikana, vai voinko ostaa lisenssiä myöhemmin esimerkiksi kesäkuussa 2023?
Kilpailulisenssien myynti on ainoastaan tammikuun 2023 aikana. Näin ollen sinun on ostettava kilpailulisenssi tammikuussa, jos aiot kilpailla vuonna 2023 Suomen Fitnessurheilu ry:n alaisissa kilpailuissa.


11. Onko kevään Fitness Classic -kilpailuissa juniori tai masters kilpailijoille karsintamenettely, jotta he voivat myös kilpailla yleisessä sarjassa? Toisin sanoen, jos haluan kilpailla keväällä sekä junnuissa että yleisessä, tuleeko minun ansaita yleisen sarjan paikka pärjäämällä juniorisarjassa?
Suomessa ei ole yhteenkään kilpailuun karsintoja yleisessä sarjassa, juniori- tai masters -sarjoissa, pl. EM- ja MM- edustuspaikat. Näin ollen kilpailija voi kilpailla sekä junioreissa että yleisessä tai master ja yleisessä sarjassa. Kilpailijan tulee ilmoittautua molempiin sarjoihin erikseen. Voit tehdä ilmoittautumisen samalla lomakkeella.


12. Valmentajani ei ole suorittanut I-tason fitnessvalmentajakoulutusta, voinko kilpailla vuonna 2023? Mihin ilmoitan siitä, kuka on valmentajani?
Voit kilpailla kevään kilpailukaudella (1.1-30.6), vaikka valmentajasi ei olisi vielä suorittanut I-tason fitnessvalmentajakoulutusta. Mikäli kilpailet syksyllä Fitness SM-kilpailuissa, Nordic Fitness Expossa, valmentajasi on ilmoittauduttava vuoden 2023 aikana I-tason fitnessvalmentajakoulutukseen. Valmentaja ilmoitetaan joko kilpailulisenssin oston yhteydessä ”Kilpailijan perustiedot” -lomakkeella: https://suomenfitnessurheilu.fi/kilpailulisenssi/ tai ilmoittamalla valmentaja osoitteeseen [email protected]Lisenssit ja Suomisportin käyttö


1. Mikä on Suomisport?
Suomisport on koko urheiluyhteisön nykyaikainen ja helppokäyttöinen digitaalinen urheilupalvelu, jonka Suomen Fitnessurheilu ry. otti käyttöön vuonna 2018. Suomisportin kautta on mahdollista ostaa SFU:n kilpailulisenssit, fitnesspassin, OP Vakuutuksen Sporttiturva-vakuutukset, valmentajalisenssit, maksaa tiimimaksut sekä ilmoittautua Suomen Fitnessurheilu ry:n tapahtumiin. Suomisportin kautta voi ostaa lisenssin yli 40 eri lajiliiton alaisuuteen, ja yhdelle olemassa olevalle profiilille voi tarvittaessa ostaa useampia lisenssejä eri lajeihin.


2. Mikä on Liikkuja?
Suomisport käyttää järjestelmään rekisteröidyistä profiileista nimitystä Liikkuja.


3. Mikä on Sportti-ID?
Sportti-ID on 8-numeroinen lisenssinumero, joka näkyy Suomisport-profiilissa profiilinhaltijan nimen ja syntymäajan alla. Sportti-ID muodostuu kun profiili luodaan Suomisportiin. Sportti-ID on henkilökohtainen ja säilyy samana lajista ja liitosta riippumatta. Sportti-ID:llä pystytään tunnistamaan urheilija kilpailupaikalla ja todentamaan voimassa oleva lisenssi.


4. Mistä näen Sportti-ID: ni?
Fitnesspassilainen, kilpailija, valmentaja ja tiimin edustaja näkevät Sportti-ID: nsä profiilinsa vasemmassa yläreunassa nimensä alla.


5. Miten kirjaudun Suomisportiin?
Mikäli olet kirjautumassa Suomisportiin ensimmäistä kertaa, tulee sinun luoda oma Suomisport-profiilisi. Ohjeet profiilin luomiseen löydä täältä. Olemassa olevalla profiililla kirjaudut sisään käyttämällä sähköpostiosoitetta tai puhelinnumeroa jonka olet lisännyt luomaasi profiiliin. Saat vastausviestissä 4-numeroisen kirjautumiskoodin. Kirjautumiskoodi on kertakäyttöinen ja voimassa 10 minuuttia.


6. En saa sähköpostiini vastausviestiä kirjautumista varten, missä vika?
Tarkistathan sähköpostisi oikean kirjoitusmuodon. Joissain tapauksissa sähköpostiosoite on vahingossa rekisteröity profiiliin alkavaksi isolla kirjaimella. Tarkistathan myös sähköpostilaatikkosi roskapostilaatikon. Joidenkin palveluntarjoajien roskapostisuodattimet tarttuvat herkemmin Suomisportin viesteihin siirtäen ne suoraan roskapostilaatikkoon.


7. En muista salasanaani Suomisportiin, mitä teen?
Liikkujan Suomisport-profiilille ei ole mahdollista luoda salasanaa. Kirjautumiseen käytetään kirjautumishetkellä sähköpostiin tai puhelimeen tilattavaa 4-numeroista kirjautumiskoodia. Seurakäyttäjän Suomisport-profiilille luotu salasana on mahdollista nollata liittokäyttäjän toimesta. Otathan yhteyttä [email protected]


8. Mihin Suomisportissa tarvitaan henkilötunnustani?
Koska Suomisportissa myydään urheilulisenssejä ja -vakuutuksia sekä hallitaan kilpailuoikeuksia, on tärkeää, että voimme yksilöidä palveluun rekisteröityvät liikkujat sekä alaikäisten liikkujien vanhemmat henkilötunnuksen avulla.


9. Suomisport ilmoittaa, että lapseni henkilötunnus on jo käytössä, mistä tämä johtuu?
Kuulostaa siltä, että lapsesi profiili on luotu toisen huoltajan profiilin alle, tai lapsesi on itse käynyt luomassa itselleen profiilin Suomisportiin. Olemassa olevat profiilit voidaan linkittää manuaalisesti toisiinsa Sportti-ID:n ja henkilötunnusten perusteella, olethan yhteydessä [email protected] 


10. Mistä tiedän, minkä lisenssin ostan?
Voit tutustua Suomen Fitnessurheilu ry:n tarjoamiin kilpailulisensseihin tarkemmin täällä.
Suomisport tarjoaa lisenssiä ostettaessa valitun profiilin syntymäajalle sopivia lisenssejä. Valittavina lisensseinä tarjotaan fitnesspassia, yleisen sarjan lisenssiä (tai juniori / master kilpailijan), valmentajalisenssiä ja tiimimaksua.


Mikäli haluat ostaa lisenssin oston yhteydessä vakuutuksen, tulee valita ensin lisenssi, ja tämän jälkeen Suomisport ohjaa valitsemaan lisenssiin sisältyvän Sporttiturva-vakuutuksen. Mikäli oma tapaturmavakuutuksenne kattaa fitnessurheilun harjoittelun sekä kilpailemisen lajin parissa, voitte valita vakuutuksettoman lisenssin.


11. Ostin lisenssin, mistä näen sen?
Voimassa oleva lisenssi näkyy lisenssin haltijan profiilissa heti maksutapahtuman onnistuttua.
Mikäli olet ostanut lisenssin lapsellesi, näkyy sen lapsesi profiilissa.


12. Ostin lisenssin ilman vakuutusta, mutta nyt haluaisin lisätä lisenssiin vakuutuksen, miten se onnistuu?
Ostamaanne vakuutuksettomaan lisenssiin saatte lisättyä vakuutuksen noudattamalla samoja ohjeita. Lisenssiksi tulee valita juniori-/ yleisen sarjan -/ master kilpailijan lisenssi, jonka jälkeen Suomisport tarjoaa valittavaksi Sporttiturva -vakuutuksen. Suomisport ei anna tässä vaiheessa valita uudestaan vakuutuksetonta lisenssiä, sillä sama lisenssi ei voi olla päällekkäin voimassa..


13. Ostin lisenssin ja vakuutuksen, mutta päätinkin lopettaa kilpailemisen kesken lisenssikauden. Saanko lisenssi- ja vakuutusmaksut takaisin?


Lisenssin irtisanominen kauden aikana
Lisenssin irtisanominen kesken kuluvan kauden ei ole mahdollista. Mikäli lisenssi sisältää Sporttiturva-vakuutuksen, on vakuutus mahdollista irtisanoa vakuutusyhtiöstä. Suomen Fitnessurheilu ry. ei tässä tapauksessa palauta lisenssin hallinto-osaa.


Ote Sporttiturva- vakuutuksen kohdalta:


Vakuutuksen irtisanominen
Sporttiturva-vakuutus on mahdollista irtisanoa tarvittaessa kauden aikana. OP Vakuutus veloittaa irtisanomisesta huolimatta vakuutusajasta vähintään 16 €. Vakuutusta irtisanottaessa tulee olla yhteydessä osoitteeseen urheiluvakuutukset(a)op.fi. Viestissä tulee ilmoittaa seuraavat tiedot:
-mitä lisenssille halutaan tehdä: (vakuutuksen irtisanominen)
-lajiliitto: Suomen Fitnessurheilu ry. (SFU)
-nimi: (kenen lisenssistä on kyse)
-henkilötunnus: (lisenssinhaltijan henkilötunnus)
-tilinumero: (johon mahdollinen palautus tehdään)


Lisensseistä rahoja ei palauteta, mutta vakuutuksesta voi olla suoraan yhteydessä OP Vakuutukseen.


14. Yritin ostaa itselleni lisenssiä, mutta mikään maksutapa ei toiminut, missä vika?
Tarkistathan tietosi täydellisen oikeiksi profiilissasi, muun muassa henkilötunnus ja postiosoite kannattaa tarkistaa. Mikäli jostain löytyy pienikin virhe, ei palvelu päästä eteenpäin.

Yhteistyössä SEO-markkinoinnin kanssa