Usein kysytyt kysymykset


Kokosimme yhteen muutamia yleisimpiä kysymyksiä joita Suomisportin käytöstä ja lisensseistä sekä kilpailemisesta ja muista on herännyt. Mikäli tältä sivulta ei löydy vastausta ongelmaasi, olethan yhteydessä [email protected]


Kilpaileminen ja muut


1. Alkaako kevään kilpailuihin ilmoittautuminen 1.1.2024 kuten aikaisemminkin? Uutta vuodelle 2024 on se, että jatkossa urheilijan tiimi ilmoittaa kaikki tiimin urheilijat kilpailuihin. Enää urheilijat eivät itse ilmoittaudu kilpailuun vaan kilpailuihin ilmoittautumisesta vastaa urheilijan oma tiimi.

2. Jos ostan joulukuussa tai tammikuussa vuodelle 2024 kilpailulisenssin, tarkoituksenani on kilpailla NFE:ssä 2024 yleisessä ja junioreissa. Saanko kisata myös juniori-sarjassa viikonlopun aikana? Vai tuleeko minun ostaa 250 € lisenssi sekä junnuihin että yleiseen? Yksi kilpailulisenssi riittää ja lisenssi on ikäkohtainen, näin ollen sinun tulee ostaa juniorilisenssi. Juniorilisenssillä voit kilpailla sekä junioreissa että yleisessä sarjassa.

3. Missä kohtaa pitää maksaa kilpailuun osallistumismaksu? Onko se rekisteröinnin yhteydessä vai netin kautta kilpailuun ilmoittautuessa? Kotimaan kilpailuissa kilpailumaksu maksetaan rekisteröinnin yhteydessä. Kansainvälisissä kilpailuissa tyypillisesti kilpailumaksu maksetaan ennakkoon.

4. Onko masters tai junnujen kilpailut vain keväällä? Masters ja junioreiden SM-kilpailut järjestetään aina keväisin, Fitness Classicin yhteydessä. Lisäksi Fitness Classicissa järjestetään yleisen sarjan EM-karsintakilpailut. Syksyllä järjestetään puolestaan yleisen sarjan SM-kilpailut Nordic Fitness Expon yhteydessä. Ja masters- ja junioreille Nordic Fitness Expo:ssa järjestetään MM-karsintakilpailu. Tulokkaiden SM-kilpailut järjestetään vuonna 2024 lauantaina 7.9 Hämeenlinnassa, Verkatehtaalla.

5. Missä kv-kutsukilpailuissa voin kilpailla vuonna 2024? Voit vapaasti kilpailla kaikissa IFBB:n kv-kutsukilpailuissa vuonna 2024 paitsi, niissä kilpailuissa, jotka ovat samana viikonloppuna Fitness Classic 2024 tai Nordic Fitness Expo 2024 tapahtuman kanssa. Kilpailemiseen ulkomailla sinulla tulee olla voimassaoleva  kilpailulisenssi. Huomaathan ilmoittautuminen KV-kilpailuihin tulee tehdä 30 vuorokautta ennen kilpailua. Vuodesta 2024 alkaen tiimit ilmoittavat kilpailijansa myös kansainvälisiin kilpailuihin. Katsothan aina ajantaisen kv-kilpailukalenterin osoitteesta: https://ifbb.com/events/

6. Olen suorittanut Puhtaasti Paras -verkkokoulutuksen vuonna 2021. Tarvitseeko minun tehdä se uudestaan, jotta voin kilpailla? Kyllä tarvitsee. Jokaisella kilpailijalla tulee olla voimassaoleva todistus Puhtaasti Paras -verkkokoulutuksen suorittamisesta, joka kilpailee Suomen Fitnessurheilu ry:n alaisissa kilpailuissa. Verkkokoulutuksen suoritus on voimassa kaksi vuotta. Puhtaasti paras on verkkokoulutus, jonka avulla niin urheilijat, urheilijan tukihenkilöt kuin kaikki muutkin urheilutoimijat voivat oppia ja varmistaa tietonsa antidopingasioista.

7. Olen ensikertalainen kisaaja (kisaan Fitness Classicissa keväällä 2024). Mihin mennessä minun tulee kilpailulisenssi, jotta antidopingsopimus ehtii olla riittävän kauan aikaa voimassa? Jotta voit kilpailla kevään Fitness Classic 2024 kilpailuissa, riittää että ostat kilpailulisenssin sen myyntikauden aikana eli 1.12.2023-31.1.2024, sillä vaikka ostaisit kilpailulisenssin viimeisenä päivänä 31.1.2024 – antidopingsopimus on astunut voimaan riittävän ajoissa (enemmän kuin 2kk).

8. Kilpailen ensi kertaa vuonna 2024. Mihin osoitteeseen lähetän allekirjoitetun Urheilijan antidopingsopimuksen? Urheilijan antidopingsopimusta ei tarvitse lähettää erikseen mihinkään, vaan antidopingsopimus astuu automaattisesti voimaan, kun ostat kilpailulisenssin Suomisportista. Se on voimassa niin kauan kunnes kilpailja erikseen irtisanoo sopimuksen.

9. Minulla on sairauteeni määrätty lääkitys, jota ei saa käyttää kilpailutilanteessa. Riittääkö lääkärin myöntämä resepti siihen, että voin kilpailla? Ei riitä. Sinun tulee saada erivapaus käyttämällesi lääkkeille. Lue ohjeet erivapauden hausta SUEK ry:n nettisivuilta ja toimi niiden mukaan: https://www.suek.fi/erivapaus.

10. Aion kilpailla keväällä Fitness Classic 2024 -kilpailussa lajina men’s physique, niin tarvitseeko minulla olla tiimi, jotta voin osallistua kisoihin? Vai riittääkö lisenssin ostaminen, että voin osallistua kilpailuihin. Kaikkien kilpailijoiden on edustettava Suomen Fitnessurheilu ry:n virallista tiimiä. Ilman tiimiä ei voi kilpailla. Tiimit ilmoittavat urheilijat kilpailuihin vuodesta 2024 alkaen.

11. Voinko kilpailla Fitness Classic 2024 -kilpailuissa sekä bikini fitness että body fitness -lajeissa? Et voi kilpailla kahdessa eri lajissa, vaan sinun tulee päättää kummassa lajissa haluat kilpailla. Sinun tulee siis päättää kummassa aiot kilpailla. Seuraavissa lajeissa voi kilpailla saman kilpailun aikana kahdessa eri lajissa; 1) sekä classic bodybuilding että classic physique 2) sekä fit model että bikini fitness ja 3) sekä bikini fitness että artistic fitness ja 4) sekä body fitness että acrobatic fitness.

12. Voinko osallistua Tulokas SM-kilpailuun bikini fitness -lajissa? Olen kilpaillut body fitness-lajissa vuonna 2016. Et voi, sillä tulokkaalla tarkoitetaan sellaista kilpailijaa, joka ei ole ennen vuotta 2024 kilpaillut Suomen Fitnessurheilu ry:n alaisissa kilpailuissa.

13. Jos kilpailen keväällä Fitness Classicissa 2024, voinko osallistua myös Tulokas SM-kilpailuihin syksyllä? Kyllä voit! Tulokkaalla tarkoitetaan sellaista kilpailijaa, joka ei ole ennen vuotta 2024 kilpaillut Suomen Fitnessurheilu ry:n alaisissa kilpailuissa.

14. Olen kilpailut vuonna 2022 muissa kuin Suomen Fitnessurheilu ry:n järjestämissä fitness- tai kehonrakennuslajien kilpailuissa. Voinko osallistua vuonna 2024 Suomen Fitnessurheilu ry:n kilpailuihin? Kyllä voit! Jos sinulla on ollut aikaisemmin voimassa Suomen Fitnessurheilu ry:n antidopingsopimus sinulla täytyy olla urheilijan antidopingsopimus voimassa 6 kuukautta ennen kuin voit kilpailla. Mikäli sinulla ei ole koskaan ollut voimassa Suomen Fitnessurheilu ry:n Urheilijan antidopingsopimusta, säännöt ovat samat kuin uuden kilpailijan kohdalla (katso kohta 4).

15. Aion kilpailla syksyllä Tulokkaiden SM-kilpailuissa ja Nordic Fitness Expossa. Pitääkö minun ostaa lisenssi tammikuun aikana, vai voinko ostaa lisenssiä myöhemmin esimerkiksi kesäkuussa 2024? Kilpailulisenssien myynti on ainoastaan 1.12.2023.-31.12.2024 aikana. Näin ollen sinun on ostettava kilpailulisenssi viimeistään tammikuussa, jos aiot kilpailla vuonna 2024 Suomen Fitnessurheilu ry:n tai IFBB:n alaisissa kilpailuissa.

16. Onko kevään Fitness Classic -kilpailuissa juniori tai masters kilpailijoille karsintamenettely, jotta he voivat myös kilpailla yleisessä sarjassa? Toisin sanoen, jos haluan kilpailla keväällä sekä junnuissa että yleisessä, tuleeko minun ansaita yleisen sarjan paikka pärjäämällä juniorisarjassa? Suomessa ei ole yhteenkään kilpailuun karsintoja yleisessä sarjassa, juniori- tai masters -sarjoissa, pl. EM- ja MM- edustuspaikat. Näin ollen kilpailija voi kilpailla sekä junioreissa että yleisessä tai master ja yleisessä sarjassa. Kilpailijan tulee ilmoittautua molempiin sarjoihin erikseen. Voit tehdä ilmoittautumisen samalla lomakkeella.

17. Valmentajani ei ole suorittanut I-tason fitnessvalmentajakoulutusta, voinko kilpailla vuonna 2024? Mihin ilmoitan siitä, kuka on valmentajani? Et voi kilpailla mikäli sinun valmentajasi ei ole suorittanut I-tason fitnessvalmentajakoulutusta. Valmentaja ilmoitetaan joko kilpailulisenssin oston yhteydessä ”Kilpailijan perustiedot” -lomakkeella: https://suomenfitnessurheilu.fi/kilpailulisenssi/ tai ilmoittamalla valmentaja osoitteeseen [email protected]

18. Voinko kilpailla Fitness Classic 2024-kilpailuissa molemmissa lajeissa; classic bodybuilding ja classic physique -lajeissa? Kyllä voit! Vuodesta 2024 alkaen kilpailija voi osallistua saman kilpailun aikana lajeihin; 1) sekä classic bodybuildingiin että classic physiqueen 2) sekä fit modeliin että bikini fitnessiin ja 3) sekä bikini fitness että artistic fitness ja 4) sekä body fitness että acrobatic fitness.

19. Miten irtisanon urheilijan antidopingsopimuksen? Urheilijan antidopingsopimus on voimassa niin kauan kunnes urheilija tai Suomen Fitnessurheilu ry. sen irtisanoo. Mikäli haluat irtisanoa antidopingsopimuksen, lähetä irtisanomisesta sähköpostia osoitteeseen [email protected] ja laita viestiin aiheeksi Urheilijan antidopingsopimuksen purkaminen, oma nimi ja syntymäaika. Kun olet saanut vastauksen viestiin, niin siitä hetkestä lähtien olet vielä testauksen piirissä 2 kuukautta. Tämän jälkeen antidopingsopimus irtisanoutuu.

Lisenssit ja Suomisportin käyttö


1. Mikä on Suomisport? Suomisport on koko urheiluyhteisön nykyaikainen ja helppokäyttöinen digitaalinen urheilupalvelu, jonka Suomen Fitnessurheilu ry. otti käyttöön vuonna 2018. Suomisportin kautta on mahdollista ostaa SFU:n kilpailulisenssit, fitnesspassin, OP Vakuutuksen Sporttiturva-vakuutukset, valmentajalisenssit, maksaa tiimimaksut sekä ilmoittautua Suomen Fitnessurheilu ry:n tapahtumiin. Suomisportin kautta voi ostaa lisenssin yli 40 eri lajiliiton alaisuuteen, ja yhdelle olemassa olevalle profiilille voi tarvittaessa ostaa useampia lisenssejä eri lajeihin.

2. Mikä on Liikkuja? Suomisport käyttää järjestelmään rekisteröidyistä profiileista nimitystä Liikkuja.

3. Mikä on Sportti-ID? Sportti-ID on 8-numeroinen lisenssinumero, joka näkyy Suomisport-profiilissa profiilinhaltijan nimen ja syntymäajan alla. Sportti-ID muodostuu kun profiili luodaan Suomisportiin. Sportti-ID on henkilökohtainen ja säilyy samana lajista ja liitosta riippumatta. Sportti-ID:llä pystytään tunnistamaan urheilija kilpailupaikalla ja todentamaan voimassa oleva lisenssi.

4. Mistä näen Sportti-ID: ni? Fitnesspassilainen, kilpailija, valmentaja ja tiimin edustaja näkevät Sportti-ID: nsä profiilinsa vasemmassa yläreunassa nimensä alla.

5. Miten kirjaudun Suomisportiin? Mikäli olet kirjautumassa Suomisportiin ensimmäistä kertaa, tulee sinun luoda oma Suomisport-profiilisi. Ohjeet profiilin luomiseen löydä täältä. Olemassa olevalla profiililla kirjaudut sisään käyttämällä sähköpostiosoitetta tai puhelinnumeroa jonka olet lisännyt luomaasi profiiliin. Saat vastausviestissä 4-numeroisen kirjautumiskoodin. Kirjautumiskoodi on kertakäyttöinen ja voimassa 10 minuuttia.

6. En saa sähköpostiini vastausviestiä kirjautumista varten, missä vika? Tarkistathan sähköpostisi oikean kirjoitusmuodon. Joissain tapauksissa sähköpostiosoite on vahingossa rekisteröity profiiliin alkavaksi isolla kirjaimella. Tarkistathan myös sähköpostilaatikkosi roskapostilaatikon. Joidenkin palveluntarjoajien roskapostisuodattimet tarttuvat herkemmin Suomisportin viesteihin siirtäen ne suoraan roskapostilaatikkoon.

7. En muista salasanaani Suomisportiin, mitä teen? Liikkujan Suomisport-profiilille ei ole mahdollista luoda salasanaa. Kirjautumiseen käytetään kirjautumishetkellä sähköpostiin tai puhelimeen tilattavaa 4-numeroista kirjautumiskoodia. Seurakäyttäjän Suomisport-profiilille luotu salasana on mahdollista nollata liittokäyttäjän toimesta. Otathan yhteyttä [email protected]

8. Mihin Suomisportissa tarvitaan henkilötunnustani? Koska Suomisportissa myydään urheilulisenssejä ja -vakuutuksia sekä hallitaan kilpailuoikeuksia, on tärkeää, että voimme yksilöidä palveluun rekisteröityvät liikkujat sekä alaikäisten liikkujien vanhemmat henkilötunnuksen avulla.

9. Suomisport ilmoittaa, että lapseni henkilötunnus on jo käytössä, mistä tämä johtuu? Kuulostaa siltä, että lapsesi profiili on luotu toisen huoltajan profiilin alle, tai lapsesi on itse käynyt luomassa itselleen profiilin Suomisportiin. Olemassa olevat profiilit voidaan linkittää manuaalisesti toisiinsa Sportti-ID:n ja henkilötunnusten perusteella, olethan yhteydessä [email protected] 

10. Mistä tiedän, minkä lisenssin ostan? Voit tutustua Suomen Fitnessurheilu ry:n tarjoamiin kilpailulisensseihin tarkemmin täällä. Suomisport tarjoaa lisenssiä ostettaessa valitun profiilin syntymäajalle sopivia lisenssejä. Valittavina lisensseinä tarjotaan yleisen sarjan lisenssiä (tai juniori / master kilpailijan), valmentajalisenssiä ja tiimimaksua.

11. Ostin lisenssin, mistä näen sen? Voimassa oleva lisenssi näkyy lisenssin haltijan profiilissa heti maksutapahtuman onnistuttua. Mikäli olet ostanut lisenssin lapsellesi, näkyy sen lapsesi profiilissa.

12. Yritin ostaa itselleni lisenssiä, mutta mikään maksutapa ei toiminut, missä vika? Tarkistathan tietosi täydellisen oikeiksi profiilissasi, muun muassa henkilötunnus ja postiosoite kannattaa tarkistaa. Mikäli jostain löytyy pienikin virhe, ei palvelu päästä eteenpäin.
Yhteistyössä SEO-markkinoinnin kanssa