World Anti-Doping Agency (WADA), Maailman antidopingtoimisto on antanut International Fitness & Bodybuilding Federation, (IFBB), kansainväliselle fitness- ja kehonrakennuslajiliitolle huomautuksen säännösten noudattamatta jättämisestä. Huomautus on tullut riittämättömien resurssien kohdentamisesta dopingtestaukseen. Tässä WADA:n uutinen aiheesta: https://www.wada-ama.org/en/news/wada-confirms-non-compliance-international-federation-bodybuilding-and-fitness. Tällä ei ole vaikutusta Suomen Fitnessurheilu ry:n toimintaan.

Suomessa tehdään vuosittain noin 120 kilpailutestejä tai kilpailun ulkopuolista testiä eli noin joka viides fitnessurheilija testataan vuosittain. Suomen Fitnessurheilu on yksi eniten testatuista yksilölajeista Suomessa ja fitnessurheilijat ovat olleet dopingtestauksen piirissä vuodesta 1995.

Kuka maksaa Suomessa fitnessurheilijoiden testauksen?
Kansallisen testausohjelman testit ovat lajiliitoille ilmaisia. Monissa maissa tilanne on erilainen, itseasiassa samanlainen kuin Suomessakin oli vielä -90 -luvulla. Tällöin valtionapua saavat urheilujärjestöt maksoivat itse testauksen, eli määrittivät myös lajikohtaisen testimäärän. 2000 -luvun alussa siirryttiin Suomessa malliin, jossa antidopingorganisaatio (SUEK ry) sai valtionavussaan koko testaukseen käytettävän rahasumman ja samalla myös riippumattomuuden testauksen suunnittelussa jne.

Tarkoittaako tämä uutinen sitä, että dopingtestejä ei tehdä enää IFBB:n alaisissa kilpailuissa?
Ei tarkoita, vaan päinvastoin. WADA ei lähtökohtaisesti toteuta testaustoimintaa, vaan ainoastaan monitoroi sitä. Joitain poikkeustapauksia on ja WADA saattaa tilata testejä haluamilleen urheilijoille/haluamissaan tapahtumissa, mutta harvemmin.

Kansainväliset lajiliitot vastaavat kansainvälisten kisojen testeistä itsenäisesti, käytännössä yleensä tilaa testit ostopalveluna paikalliselta antidopingorganisaatiolta tai joltain kansainväliseltä testausfirmalta, jos esim. kansallista organisaatiota ei ole tai se ei voi testausta toteuttaa. Joka tapauksessa kansainvälinen lajiliitto paitsi maksaa testit, niin myös valitsee testattavat urheilijat ja määrittää lajit, joissa testataan.

IFBB on 2.11 vuosikokouksessaan päättänyt lisäävänsä resursseja huomattavasti dopingtestaukseen ja kaikkia sen lajeja tullaan erityisesti testaamaan mannerten mestaruuskilpailuissa (kuten Euroopan mestaruuskilpailuissa) sekä maailmanmestaruuskilpailuissa.

Suomen edustus IFBB:n 2.11.2022 vuosikokouksessa. Kuvassa: toiminnanjohtaja Ville Isola, pääsihteeri Aino-Maija Laurila, päätuomari Sampo Kirjovaara



Yhteenvetona todettakoon, että WADA:n ilmoitus IFBB:lle on saanut toimia aikaan IFBB:ssä ja ne otetaan erittäin vakavasti. Meillä Suomen Fitnessurheilu ry:ssä puolestaan jatketaan edelleen erittäin tiivistä työtä antidopingtoiminnan eteen ja sitoudumme kaikkiin Suomen urheilun eettisen keskuksen ry: (SEUK) sääntöihin

Tässä vielä YLE Urheilun tekemä uutinen aiheesta: https://yle.fi/urheilu/74-20002264
Yhteistyössä SEO-markkinoinnin kanssa