Suomen Fitnessurheilu ry:n antidopingtoiminta


Suomen Fitnessurheilu ry. on kuulunut Suomen Antidopingtoimikunnan (ADT) testattaviin lajeihin vuodesta 1995 alkaen. IFBB (International Fitness and Bodybuilding Federation) on ainoa kehonrakennus- ja fitnesslajien urheilujärjestö, jossa kaikissa sen jäsenmaita edustavissa järjestöissä tehdään WADA:n hyväksymiä dopingtestejä. IFBB on suorittanut dopingtestausta kansainvälisissä kilpailuissa säännöllisesti vuodesta 1986 lähtien

Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry (ent. Suomen Antidopingtoimikunta ry) vastaa koko dopingvalvonnasta Suomessa. SUEKin tehtäviä ovat antidopingtoiminta, kilpailumanipulaation torjunta, katsomoturvallisuuden ja -viihtyvyyden edistäminen sekä ajankohtaiset urheilun eettiset kysymykset. SUEK toimintaa ohjaavat arvot luotettavasti, oikeudenmukaisesti ja yhdessä.

Doping tarkoittaa, että urheilijoille annetaan tai että he käyttävät urheilussa kiellettyjä menetelmiä tai aineita (esim. lääkeaineita), jotka kuuluvat WADA:n määrittelemiin lääkeaineryhmiin. Dopingiksi katsotaan myös veritankkaus sekä dopingnäytteiden farmakologinen, kemiallinen tai fysikaalinen manipulointi. Dopingiksi katsotaan lisäksi dopingtestistä kieltäytyminen tai sen pakoilu sekä dopingaineiden käyttöä urheilussa edistävä toiminta, esimerkiksi salakuljetus.

Dopingvalvonnan tarkoitus on:

  • estää terveydelle vaarallisten ja/tai suorituskykyä parantavien aineiden ja menetelmien käyttö,

  • turvata urheilijoiden oikeus reiluun ja puhtaaseen kilpailuun,

  • puolustaa tulevaisuuden urheilun oikeudenmukaisuutta ja luotettavuutta sekä

  • kunnioittaa urheilun ja lääketieteen etiikkaa.


Dopingtestejä suoritetaan kiellettyjen aineiden ja/tai menetelmien käytön toteamiseksi ja dopingrikkomukseen syyllistyneiden urheilijoiden rankaisemiseksi.

Suomen Fitnessurheilu ry:n antidopingohjelma:
Muokattu antidopingohjelma hyväksyttiin SFU:n hallituksen kokouksessa 2019.

SUOMEN FITNESSURHEILU RY ANTIDOPINGOHJELMA
SFU Antidopingohje-urheilijoille

Antidoping ja kilpailumanipulaation ehkäisemisen koulutukset

Suomen Fitnessurheilu ry. suosittelee kaikkia SM-tasolla, sekä kansainvälisissä kilpailuissa kilpailevia urheilijoita, valmentajia ja muita toimijoita suorittamaan SUEK:in Puhtaasti paras ja Reilusti paras koulutukset. Koulutukset ovat voimassa kaksi vuotta suoritusajankohdan jälkeen 1.1.2021 alkaen. Koulutukset löytyvät täältä.

Testaus:
Testaus suunnataan lajin aikuisten sekä junioreiden SM-tasolle. Testit ovat yllätystestejä ja niitä voidaan tehdä kilpailuissa, harjoituksissa sekä Suomen Fitnessurheilu ry:n tapahtumissa.

Kiellettyjen aineiden lista:
Suomen urheilun eettinen keskus SUEK ry julkaisee vuosittain ”Kielletyt lääkeaineet ja menetelmät urheilussa” -luettelon. Sen tarkoituksena on helpottaa urheilijoiden lääkeaineiden käyttöä ja antaa tähän liittyviä ohjeita. Luettelon voi hakea apteekeista tai ladata SUEKin sivuilta.

Vastuu lääkkeiden käytöstä on aina urheilijalla. Urheilija voi tarkistaa kaikki lääkeaineet SUEK:in KAMU-palvelusta, joka kertoo, onko lääkeaine tai menetelmä kielletty urheilussa tai kilpailussa. KAMU:un pääset täältä.

Tutustu eri toimijoiden ohjeistuksiin SUEKin sivuilla
Urheilijalle
Antidopingopas 2022


Lisätietoja antidopingasioista Suomen Fitnessurheilu ry:ssä antaa Ville Isola.
Yhteistyössä SEO-markkinoinnin kanssa