Kansainvälisten kilpailujen edustusKansainvälinen kilpailu

Kansainvälinen kilpailu on kilpailu, joka on kansainvälisen liiton eli Internatiol Fitness and Bodybuilding Federation (IFBB):n järjestämä kilpailu.

Suomen Fitnessurheilu ry. ilmoittaa aina kilpailijat kansainvälisiin kilpailuihin. Kilpailija ei voi itse ilmoittautua ulkomailla järjestettävään kilpailuun. Vaikka urheilija saisi henkilökohtaisen kutsun kilpailun järjestäjältä tai sen maan liitolta, jossa kilpailu järjestetään, kilpailijan pitää saada lupa osallistumiseen Suomen Fitnessurheilu ry:ltä ja kilpailuun ilmoittautumisen suorittaa Suomen Fitnessurheilu ry.


Kilpailuoikeus EM- ja MM-kilpailuissa (arvokilpailut)

Suomenmestaruuskilpailuissa sekä muissa Suomessa järjestettävissä kilpailuissa voivat kilpailla Suomen kansalaiset sekä Suomessa vakituisesti asuvat muun maan kansalaiset, joilla on voimassaoleva Suomen Fitnessurheilu ry:n kilpailulisenssi. Edustusoikeus arvokisoissa (EM ja MM) on kuitenkin vain urheilijoilla, joilla on Suomen kansalaisuus. EM- ja MM-edustusoikeus määräytyvät edellä mainitut kriteerit ja muut karsintakriteerit täyttävälle urheilijalle. Muissa kansainvälisissä kilpailuissa osallistumisoikeus on kaikilla Suomessa kilpailuoikeuden lunastaneilla urheilijoilla.


Arvokilpailujen tasokriteerit (EM ja MM)

Jos kilpailijoita on yhdessä sarjassa tai kaikki sarjat mukaan lukien kuusi tai alle kuusi, voi Suomen Fitnessurheilu ry:n hallitus tai sen nimittämä ennalta valittu komitea ratkaista kilpailijoiden tason ja EM- tai MM-kilpailuun lähettämisen, arvokilpailujen tasokriteerien mukaisesti. Komiteassa on oltava henkilöitä, jotka tuntevat kansainvälisen tason ja osaavat arvioida kilpailijan mahdollisuudet menestyä kansainvälisissä arvokilpailuissa.


1. Arvokilpailut: Euroopan- ja maailmanmestaruuskilpailut (yleinen sarja)

Edustusjoukkueen (EM- ja MM-kilpailut) valinnan tekee Suomen Fitnessurheilu ry:n hallitus ja/tai tuomaritoimikunta. Edustusjoukkueeseen valitulle urheilijalle ilmoitetaan valinnasta kilpailun jälkeen lähetettävällä sähköpostilla. Ilmoitus lähetetään siihen sähköpostiin, millä urheilija on rekisteröitynyt suomisport-järjestelmään.

Yleisen sarjan karsintakilpailun oman sarjan voittajalle voidaan maksaa EM-ja MM-kilpailuihin kilpailumaksu ja -matka tai matkustusrahaa. Vuonna 2024 yleisen voittajalle per laji per pituusluokka maksetaan 350 €  tuki EM- ja MM-kilpailuun / kilpailija.

Toiseksi ja kolmanneksi tulleet urheilijat saavat edustusoikeuden EM- ja MM-kilpailuihin, mutta kilpailumatka on heille omakustanteinen.

Karsinnat:
– Euroopan mestaruuskilpailuihin valitaan kilpailijat kevään Fitness Classicin perusteella.
– Maailmanmestaruuskilpailuihin valitaan syksyn Fitness SM-kilpailun perusteella.


2. Juniorien EM- ja MM-kilpailut

Suomen Fitnessurheilu ry. painottaa kansainvälisessä juniorikilpailussa Euroopan mestaruuskilpailua, joka järjestetään toukokuussa. Junioreiden MM-kilpailujen edustajat valitaan syksyllä pidettävien kilpailujen perusteella. Suomen Fitnessurheilu ry. lähettää joukkueen juniorien maailmanmestaruuskilpailuun, mikäli kilpailu järjestetään Euroopassa.

Juniorisarjan karsintakilpailun oman sarjan voittajalle voidaan maksaa EM-ja MM-kilpailuihin kilpailumaksu ja -matka tai matkustusrahaa. Vuonna 2024 juniorisarjan voittajalle per laji per pituusluokka maksetaan 350 € tuki EM- ja MM-kilpailuun / kilpailija.

Edustajat junioreiden EM-kilpailuun valitaan kevään Fitness Classic -kilpailussa järjestettävän junioreiden SM-kilpailun perusteella. Junioreiden EM-kilpailun sarjoihin, joissa on useampi pituusluokka, voidaan järjestää junioreiden SM-kilpailun oheen junioreiden overall -posedown, josta lopulliset edustajat/edustaja valitaan.

Junioreiden MM-karsinta järjestetään kaikille ikäluokilla SM-kilpailun yhteydessä. Urheilijan tulee sijoittua alkukilpailussa 15. parhaan joukkoon. Bikini fitness -pituusluokkien parhaat juniorikilpailijat käyvät lopuksi pose down -kilpailun, jossa kolmelle parhaalle – eri kansainvälisten juniorien pituus- ja ikäluokissa, annetaan yhdistyksen tuki kilpailumatkaa varten. Seuraavasti:
Bikini fitness 16–20- ja 21-23-vuotiaat, – 160 cm, – 166 cm, + 166 cm
Body fitness 16–20-vuotiaat, 21–23-vuotiaat (yksi pituusluokka/ikäluokka)
Wellness fitness 16–20-vuotiaat, 21–23-vuotiaat (yksi pituusluokka/ikäluokka)

Toiseksi ja kolmanneksi tulleet urheilijat per laji per pituusluokka sekä ikäluokka saavat edustusoikeuden MM-kilpailuihin, mutta kilpailumatka on heille omakustanteinen.

Mikäli vuoden 2024 IFBB:n arvokilpailut sijoitetaan lopulta valtioihin, joiden poliittinen tilanne on epävakaa tai joihin Suomen ulkoministeriö ei suosittele matkustamista arvokilpailuiden ajankohtana, SFU:n hallitus ottaa käsiteltäväkseen ratkaisuvaihtoehdon, että tällaisessa tilanteessa tuki voitaisiin kohdentaa muuhun kansainväliseen kilpailuun.


3. Masters Euroopan- ja maailmanmestaruuskilpailujen karsintakriteerit

Masters -kilpailijoille EM- ja MM-kilpailumatkat ovat omakustannematkoja. Kilpailija maksaa lennot, hotellit ja kilpailumaksut itse. Ikäluokkien (naiset: M35, M40, M45, M50, miehet: M40, M45, M50) kolme parasta masters-ikäistä urheilijaa saa oikeuden edustaa Suomea Masters EM- ja MM-kilpailuissa, mikäli sijoittuu karsintakilpailussa alkukilpailuun.

Edellisistä Masters EM tai MM-kilpailuista mitalisijan saavuttaneet urheilijat saavat osallistumisoikeuden seuraaviin masters MM-kilpailuihin ilman, että heidän on lunastettava paikkansa kotimaan karsintakilpailuissa kyseisenä vuotena.

Masters EM-karsintakilpailuna toimii Fitness Classic 2024 -kilpailussa järjestettävä Masters SM-kilpailu, josta SM-kilpailun kolme parasta per laji sekä ikäluokka saa edustusoikeuden EM-kilpailuun.

Masters SM-kilpailun kolme parasta urheilijaa per laji per ikäluokka saavat edustusoikeuden EM-kilpailuihin.

Masters MM-karsinta ikäluokissa 44–49- ja + 50-vuotiaiden MM-karsinta järjestetään tulokas SM-kilpailujen yhteydessä Hämeenlinnassa. SM-kilpailun yleisen sarjan joukosta kolme parasta urheilijaa valitaan MM-kilpailuun ikäluokissa 35–39- ja 40–44-vuotiaiden sarjoissa, mikäli urheilija sijoittuu alkukilpailun 15. parhaan joukkoon.


4. Kaikki kansainväliset kutsukilpailut

Kilpailuoikeus on sarjasta tai lajista riippumatta kilpailijalla, jolla on voimassa oleva SFU:n kilpailulisenssi. Huomaathan, että kilpailija ei kuitenkaan voi kilpailla kansainvälisissä kilpailuissa kotimaan yleisten sarjojen EM-karsintakilpailun (Fitness Classic) eikä MM-karsintakilpailun (SM-kilpailut) aikana.

Mikäli haluat kilpailla vuoden 2024 aikana IFBB:n kansainvälisissä kilpailuissa, toimi seuraavalla tavalla:
1. Valitse kalenterista kilpailu, jossa haluat kilpailla: ifbb.com/events/
2. Tiimisi lähettää kilpailuilmoittautuminen SFU:lle ilmoittautumislomakkeella viimeistään 30 päivää ennen kilpailua suomenfitnessurheilu.fi/kilpailuun-ilmoittautuminen/
3. Kun ilmoittautumisesi on hyväksytty ja nimesi on listalla, maksa kilpailumaksu suoraan IFBB:lle osoitteessa ifbb.com/competition-registration/. HUOM: Tämä ei korvaa SFU:lle tehtävää ilmoittautumista!
Yhteistyössä SEO-markkinoinnin kanssa