Suomen Fitnessurheilu Ry:n tiedote 26.10.2023

Suomen Fitnessurheilu Ry:n (SFU) hallitus päätti uusista toimenpiteistä dopingin vastaisessa työssä

Suomen Fitnessurheilu Ry:n hallitus otti kantaa lokakuun kokouksessa viime vuosina lisääntyneiden positiivisten dopingtestitulosten määrään fitnessurheilussa. Hallitus päätti, että tulevalla lisenssikaudella, 1.1.2024 alkaen, positiivisen testituloksen antanut urheilija on velvoitettu maksamaan, 90 päivän kuluessa, 10.000 euroa SFU:lle. Tällä hetkellä rangaistuksen suuruus on 5.000 euroa. Kaikki varat käytetään SFU:n antidopingtyöhön, Suomen urheilun eettisen keskuksen (SUEK Ry) asiantuntemusta hyödyntäen. Tämä tarkoittaa valistustyön lisäämistä ja lisätestien tilaamista.

Fitnessurheilussa jokaisen 73 lajitiimin (2022) vastuuvalmentajan tulee olla liiton rekisteröitynyt virallinen valmentaja. Lisäksi jokaisella urheilijalla tulee olla nimetty valmentaja, jonka tulee olla käynyt SFU:n valmennuskoulutus. SFU selvittää parhaillaan positiivisen näytteen antaneen urheilijan valmentajan toimintakieltoja.

Fitnesslajit ovat olleet dopingtestauksen piirissä vuodesta 1995 lähtien. Lajissa tehtiin vuonna 2022 SUEKin toimesta 207 dopingtestiä. SUEKin listauksen mukaan edellä olivat vain yleisurheilu 298 ja jääkiekko 217 testiä. Fitnesslajeissa on vuosien 2020–2023 aikana positiivisia näytteitä antanut yhteensä 12 lisenssiurheilijaa. Heistä kuusi on ollut miehiä ja kuusi naisia. Yhdeksän urheilijaa heistä on kilpaillut eri physique- ja bodybuilding -sarjoissa. Fitnessurheilun harrastetuimmissa lajeissa, bikini fitneksessä, on positiivisen näytteen antanut kaksi naisurheilijaa (2021 ja 2022) ja body fitneksessä yksi naisurheilija (2020). Viime vuosina miesten osuus on kasvanut, kun 2022 ja 2023 aikana on neljästä positiivisen näytteen antaneesta lisenssiurheilijasta kolme ollut miehiä.

Fitnesslajien kilpailulisenssejä on ollut vuodesta 2016 lähtien 4840, joista 2002 on ollut kahtena tai useampana vuonna ja 2838 yhden vuoden. Urheilijoista 80 % on naisia. Vuosittainen urheilijavaihtuvuus on suurta. 2016 vuodesta lähtien eri tiimejä on ollut 120. Huippu-urheilun instituutin KIHUn tekemässä, 15–74-vuotiaiden, liikuntatutkimuksessa (2018) fitnesslajeja harrasti 91.000 suomalaista. Lähes miljoona (981.000) ihmistä treenaa salilla. Vain kävelylenkkeily on suositumpaa liikuntaa.

Suomen Fitnessurheilu Ry:n puheenjohtaja KP Ourama:
– Lisenssiurheilijoilla on oikeuksia, mutta myös velvollisuuksia. Jokainen positiivinen testitulos tuhoaa lajin mainetta ja taloutta. Lajimme on jatkanut kasvua kovaa vauhtia. Kipupisteitämme ovat urheilijoiden ja tiimien suuri vaihtuvuus ja tiedon välittyminen kaikille urheilijoille sekä valmentajille. Olemme myös suomalaisen urheilun monikielisimpiä lajeja ja se tuo mukanaan haasteita. Suomen Fitnessurheilu Ry jatkaa taistelua puhtaan fitnessurheilun puolesta ja sen takia otteita on kovennettava.

Suomen Fitnessurheilu Ry:n toiminnanjohtaja, Ville Isola:
– Muutama säännöistä piittaamaton urheilijaa tulee piipahtamaan lajiin ja tuhoaa tuhansien urheilijoiden lajia. Valistus, valvonta ja asennetyö jatkuu yhä isommin. Olemme tällä hetkellä Suomen testatuimpien lajien joukossa. Positiivinen tulos ei ole koskaan hyvä asia lajille, mutta se on aina merkki testauksen toimivuudesta. Tilaamme itse lisää testejä ja kovennamme rangaistuksia niin kauan että laji puhdistuu.
Yhteistyössä SEO-markkinoinnin kanssa